Enkele tips van Techem om energie te besparen

Verlucht: kort maar grondig

Creëer luchtstromen: draai eerst de radiatoren dicht en open vervolgens de ramen. Enkele minuten volstaan om de lucht in een appartement te verversen zonder al de warmte te laten ontsnappen.

Stel de kamertemperatuur in volgens uw behoeften

Bespaar terwijl u slaapt. Dat is heel eenvoudig. Draai de radiatoren 's nachts en wanneer u niet thuis bent lager. Laat een kamer echter nooit helemaal afkoelen aangezien het meer energie kost om een volledig afgekoelde ruimte weer op de juiste temperatuur te brengen.

Houd de radiatoren vri

Gesloten overgordijnen en meubels voor de radiatoren werken isolerend. En wanneer ze een gorgelend geluid maken, moeten ze worden ontlucht. En hoewel het heel verleidelijk is, moet u beseffen dat uw verwarmingsfactuur stijgt wanneer u de radiatoren gebruikt om er was op te drogen.

Vensters: de test met de kaars

Hebt u de luchtdichtheid van uw ramen al eens getest? Stop spleten en voegen dicht tot de vlam van een kaars die u ernaast houdt niet langer flikkert. Ook door uw luiken en gordijnen te sluiten, kunt u extra besparen.

Sluit de deuren

Voorkom dat warme en vochtige lucht uit warme kamers kan ontsnappen naar koudere kamers. Houd de deuren dicht. Op die manier voorkomt u ook de vorming van schimmels.

Luchtvochtigheid: bepaal de adequate luchtvochtigheidsgraad

Vochtige lucht wordt als warmer ervaren en vermindert de turbulentie van stofdeeltjes. Planten en luchtbevochtigers verhogen het comfortgevoel. Maar waterdampen in de badkamer en de keuken moeten zo vlug mogelijk worden afgevoerd uit de woning.

Water: minder is meer

Minder water, en zeker warm water, kan uw portemonnee alleen maar ten goede komen. U kunt uw waterverbruik verlagen: door middel van zuinige kranen, wc-spoelsystemen en huishoudtoestellen, door de kranen altijd zorgvuldig dicht te draaien en door te douchen in plaats van te baden.

Ontlucht de radiatoren regelmatig

Zo zorgt u voor een optimale energiebenutting dankzij een goede watercirculatie.